Czekoladowa babeczka- lawa

0 (0 ocen)

  • 45 min

Te babeczki są przepyszne i odpowiednie na każdą okazję :)

  • 45 min

Składniki:

  • -170 g gorzkiej czekolady 70%
    -170 g miękkiego masła
    -3 jajka
    -1/2 szklanki cukru
    1/3 szklanki mąki

Czekoladowa babeczka- lawa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do lekkiego ostygnięcia. W tym czasie w misce utrzeć jajka z cukrem. Do roztopionej czekolady z masłem dodawać stopniowo masę jajeczną oraz mąkę przesianą przez sito, zmiksować wszystko na jednolitą masę. Foremki wysmarować masłem. Nałożyć masę do foremek. Piec około 8-10 minut (jeśli dłużej, w środku nie powstanie czekoladowa ,,lawa"). Gorące wyjąć piekarnika, nożem lekko oddzielić od naczynia, po czym przełożyć na talerz.

Porady

Babeczki można oprószyć cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy