Czekoladowa lawa

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne czekoladowe muffinki z płynną czekoladą w środku!

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - gorzka czekolada: 150 gramów
    - masło: 150 gramów
    - jajka: 4 sztuki
    - cukier: 80 gramów
    - mąka: 30 gramów

Czekoladowa lawa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • lawa 1. Przygotowujemy 6 ceramicznych miseczek
    (radzę używac kokilek do sufletów , a nie papilotów do muffinek jak ja tym razem , gdyż wychodzą niskie i efekt nie jest tak spektakularny ;) )

    Smarujemy je tłuszczem.

    Roztapiamy masło z czekoladą.

    Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę.

    Delikatnie łączymy jajka z czekoladą, następnie przesiewamy do nich mąkę.

    Mieszamy również delikatnie.

    Rozdzielamy masę na 6 miseczek.

    Pieczemy ok 8-12 minut w piecu nagrzanym do 170 stopni.

    Po upłynięciu tego czasu musimy obkroic miseczkę dookoła ostrym nożem.

    Odwracamy ją do góry nogami i wyjmujemy z niej ciastko.


    Jeść natychmiast! :D

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy