Czekoladowa lawa

0 (0 ocen)

  • 25 min

Po prostu " Miłość do czekolady"

  • 25 min

Składniki:

  • Tabliczka gorzkiej czekolady
    3 jajka
    50g mąki
    100g masła
    Gorzkie kakao do obsypania foremek
    3 Łyżki cukru

Czekoladowa lawa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę do babeczek wysmarować masłem i obsypać kakao, piekarnik nagrzać do 180 st. C (góra-dół) .
  • 2. Czekoladę z masłem rozpuścić do jednolitej masy w kąpieli wodnej i lekko wystudzić .
  • 3. Jajka z cukrem miksować do uzyskania bardzo puszystej masy także w kąpieli wodnej.
  • 4. Do czekolady z masłem dodać mąke utrzeć na gładką masę. Wlać ubite jajka i delikatnie wymieszać do gładkiej konsystencji.
  • 5. Wylać do foremek , piec 8 minut i od razu podawać po wyjęciu.

Porady

Najlepiej smakują gorące Ciasto można przechowywać w lodówce 1-2 dni lub zamrozić, a przed użyciem rozmrozić i postępować tak jak ze świeżym ciastem

Komentarze

Podobne przepisy