Czekoladowa jaglanka z chia i owocami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Czekoladowa jaglanka z chia i owocami

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 3-4 porcje

    kasza jaglana 100 g
    mleko roślinne 1 szklanka
    cynamon 1/3 łyżeczki
    kakao 2 łyżeczki ( bezglutenowe )
    gorzka czekolada 3-4 kostki
    banan
    szczypta soli morskiej
    ponadto

    nasiona Chia 2-3 łyżki
    mleko roślinne 1/2 szklanki
    truskawki, borówki
    chipsy lub wiórki kokosowe do posypania

Czekoladowa jaglanka z chia i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    Nasiona Chia zalewam mlekiem i odstawiam na godzinę do napęcznienia. Truskawki myję, odcinam szypułki i kroję na mniejsze kawałki. Kaszę jaglaną prażę w rondlu do momentu uzyskania orzechowego zapachu, następnie zdejmuję z palnika i zalewam mlekiem. Gdy kasza zacznie się gotować dodaję szczyptę soli morskiej, zmniejszam moc palnika i gotuję pod przykryciem na małej mocy palnika, mieszając co jakiś czas. Czekoladę kroję w drobną kostkę, dodaję do gorącej kaszy, aby się rozpuściła. Kolejno dodaję pokrojonego wcześniej banana, kakao i miksuję blenderem. W naczyniu warstwowo przekładam czekoladową jaglankę z chia i owocami.

    Smacznego,

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy