Czekoladowe cookies

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Propozycja na smaczne, delikatne i puszyste ciasteczka czekoladowe, które doskonale komponują się z popołudniową kawką. Czekoladowe cookies świetnie sprawdzą się także jako energetyczna przekąska w ciągu dnia.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • - 150 g gorzkiej czekolady
    - 120 g masła
    - 200 g mąki pszennej typ 650
    - 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    - 300 g cukru
    - 3 jajka
    - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    - ziarenka z laski wanilii

Czekoladowe cookies - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, ale nie dopuszczamy do zagotowania - studzimy.
  • 2 2. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera i dodajemy ziarenka wanilii.
  • 3 3. Do ubitych jajek i cukru dodajemy ostudzone masło oraz czekoladę i ponownie miksujemy dla dobrego połączenia wszystkich składników.

    Do powstałej masy dodajemy obie mąki i odrobinę sody oczyszczonej. Wszystko dokładnie mieszamy, a ciasto wstawiamy na około 1 godzinę do lodówki.
  • 4 4. Po tym czasie, za pomocą łyżki (ciasto jest dość kleiste) wykładamy masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka układamy w dużych odstępach, gdyż dość sporo urosną.
  • 5 5. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 9 - 10 minut. Życzę smacznego! :)

Komentarze

Podobne przepisy