Propozycja na smaczne, delikatne i puszyste ciasteczka czekoladowe, które doskonale komponują się z popołudniową kawką. Czekoladowe cookies świetnie sprawdzą się także jako energetyczna przekąska w ciągu dnia.
1 godz. 10 min
Składniki:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 120 g masła
- 200 g mąki pszennej typ 650
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 300 g cukru
- 3 jajka
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- ziarenka z laski wanilii
Czekoladowe cookies - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, ale nie dopuszczamy do zagotowania - studzimy.
2.Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera i dodajemy ziarenka wanilii.
3.Do ubitych jajek i cukru dodajemy ostudzone masło oraz czekoladę i ponownie miksujemy dla dobrego połączenia wszystkich składników.
Do powstałej masy dodajemy obie mąki i odrobinę sody oczyszczonej. Wszystko dokładnie mieszamy, a ciasto wstawiamy na około 1 godzinę do lodówki.
4.Po tym czasie, za pomocą łyżki (ciasto jest dość kleiste) wykładamy masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka układamy w dużych odstępach, gdyż dość sporo urosną.
5.Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 9 - 10 minut. Życzę smacznego! :)
Komentarze