Słodziutkie, dla dzieci z ulubioną nutellą. Mój bratanek i bratanice zajadają się tym ciastem.
2 godz.
Składniki:
ciasto: 3 szkl. mąki, tak 1/4 szkl. cukru, kostka margaryny, 5 żółtek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, masa sezamowa: opakowanie tak 20 -25 dkg sezamu, z 5 dkg margaryny, 2 łyżki miodu, 1/4 szkl. cukru, masa kokosowa: 20 dkg kokosu, 3/4 szkl. cukru, 5 białek, dodatkowo powidła śliwkowe, masa czekoladowa: czekolada słoiczek średni nutelli na przykład lub dowolnego zamiennika, pół kostki margaryny.
Czekoladowo-kokosowo-sezamowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. składniki na ciasto zagnieść, podzielić na dwie części i włożyć do lodówki na ok. 20 min, sezam z resztą składników podsmażyć na patelni, białka ubić na masę kokosową, dodać cukier, kokos. Ubić margarynę na masę czekoladową, następnie dodawać stopniowo czekoladę. Pieczemy 2 placki w temp. 180 stop., termoobieg, ok. 20 min. każde w następujący sposób: pierwszy placek smarujemy ciepłą masą sezamową wkładamy na 20 min. do piekarnika, drugi powidłami, a następnie rozkładamy masę kokosową i pieczemy. Po wystudzeniu placków, na placek z masą kokosową wykładamy masę czekoladową, przykrywamy plackiem z sezamem.
Komentarze