Czekoladowy deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy. Ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Polewamy sokiem z cytryny. Rozgrzewamy patelnię, nakładamy jabłka, które polewamy miodem i posypujemy cukrem waniliowym. Dokładnie mieszamy i 5 minut dusimy - delikatnie prażymy. Studzimy.
2.Czekoladę gorzką topimy na parze bądź w mikrofalówce i dodajemy do jabłek. Dokładnie mieszamy. Dodajemy otręby owsiane i ponownie mieszamy. Odstawiamy masę na 20 minut do lodówki.
3.Czekoladę białą również topimy na parze bądź w mikofalówce i po lekkim przestudzeniu dodajemy ją do serka waniliowego puszystego - dokładnie mieszamy do połączenia składników. Chłodzimy masę białą około 20 minut.
4.W pucharkach układamy na przemian masę czekoladową ciemną i masę czekoladową białą. Na końcu masę białą przekładamy do szprycy do dekorowania potraw i ozdabiamy deser, dodając owoce suszonej żurawiny. Gotowy deser wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Komentarze