Deser jagodowo śmietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wlać zimną śmietanę a do małej miseczki wsypać śmietan fix i cukier i wymieszać. Śmietanę chwilę ubijać a potem wsypać mieszankę śmietan fixu i ubić śmietanę na sztywno. Gotową śmietanę wstawić do lodówki. Do rozdrabniacza wsypać jagody i połamane herbatniki. Wszystko zmiksować a po chwili dodać sok z cytryny i wodę i ponownie zmiksować. Mus jagodowy powinien być dość gęsty.
2.Kieliszki lub inne naczynia napełniać na przemian. Na dno nałożyć mus jagodowy, potem śmietanę i znowu mus oraz śmietanę. Odrobinę musu i śmietany zostawić. Gdy warstwy są już gotowe zrobić kleksy z odłożonego musu i śmietany i posypać motylkami. Deser jest zimny więc nie ma potrzeby dodatkowego chłodzenia, można spożywać od razu.
Komentarze