Deser norweski.

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Deser jest rewelacyjny, prosty ,tani i zdrowy .

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 2-3 duże jabłka
    1 jogurt naturalny ( typu greckiego )
    4 kostki czekolady ( gorzkiej lub mlecznej )
    1/2 galaretki cytrynowej
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżka masła
    9-12 biszkoptów

Deser norweski. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Koimy biszkopty w drobna kostkę. 1. Biszkopty kroimy w drobną kostkę i wsypujemy do pucharków .
  • Kroimy jabłka w drobną kostkę. 2. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę .
  • Smażymy jabłka. 3. Na patelnię wrzucamy masło i dodajemy jabłka . Smażymy mieszając 15 minut aż jabłka puszczą sok ( jeżeli jabłka mają mało soku to dolewamy 1/4 szklanki wody ). Dodajemy cynamon i wsypujemy 1/2 galaretki cytrynowej w proszku .Mieszamy i smażymy jeszcze do miękkości jabłek .
  • Na biszkopty nakładamy jabłka. 4. Na pokrojone biszkopty nakładamy jabłka i czekamy aż przestygną .
  • Nakładamy jogurt . 5. Na jabłka nakładamy jogurt . Posypujemy startą czekoladą .
  • Smacznego:) 6. Wkładamy przed podaniem do lodówki na kilka minut .

Porady

Z kawką rewelacja .

Notka redakcyjna

Jeśli posmakował Ci ten przepis, wypróbuj też inne dania kuchni norweskiej. 

Komentarze

Podobne przepisy