Deser norweski

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób

szybki i smaczny deserek wiśniowo-waniliowy

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • Krem wiśniowy:
    400 ml syropu wiśniowego
    400 ml wody
    9 dag kaszy manny

    Sos waniliowy:
    1 szkl mleka
    1 jajko
    1 łyżka cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    2 łyżeczki mąki kukurydzianej

    Do dekoracji:
    wiśnie bez pestek
    kropelki czekolady

Deser norweski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem wiśniowy:
    Wodę zagotować z sokiem, wsypać kaszę manną i cały czas mieszając gotować, aż zgęstnieje. Tak przygotowany krem przełożyć do pucharków.
  • 2. Sos waniliowy:
    Jajko roztrzepać z cukrem, cukrem waniliowym oraz mąką kukurydzianą. Mleko zagotować i do gotującego wlać roztrzepane jajko z cukrami i mąką. Całość ciągle mieszając gotować, aż do zgęstnienia.
  • 3. Przygotowanym sosem waniliowym zalać krem wiśniowy w pucharkach. Wierzch deseru udekorować wiśniami i kropelkami czekolady.
    Deserek przed podaniem schłodzić w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy