Deser rabarbarowy z nutką egzotyki

0 (0 ocen)

Orzeźwiający deser z dwoma warstwami, jedna to zielona, lekko kwaskowa, a górna to smaki ananasa z granatem.

Składniki:

  • 200 g rabarbaru
    1/2 szkl. wody
    1 galaretka agrestowa (na 500 ml wody, ale bierzemy tylko 400 ml)
    1 galaretka ananasowo-granatowa (na 375 ml wody, np. Winiary)
    150 g odsączonego ananasa z puszki
    1 śnieżka na mleko
    200 ml mleka
    kilka ciastek amarettini
    paluszki czekoladowe

Deser rabarbarowy z nutką egzotyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar obieramy, kroimy w drobne kawałki, przekładamy do garnuszka, zalewamy 1/2 szkl. wody i dusimy aż rabarbar się rozpadnie a woda odparuje. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. W 400 ml wrzątku rozpuszczamy galaretkę agrestową. Odstawiamy do ostudzenia.
  • 3. Przestudzony rabarbar miksujemy blenderem na gładko, wlewamy galaretkę agrestową. Mieszamy dokładnie albo jeszcze raz blendujemy. Przelewamy do pucharków lub kieliszków do połowy ich wysokości (6-7 sztuk). Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
  • 4. W 350 ml wrzątku rozpuszczamy galaretkę ananasowo-granatową. Odstawiamy do ostudzenia.
  • 5. Po przestudzeniu galaretkę przelewamy do pucharków i nakładamy ananasa. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
  • 6. Śnieżkę ubijamy w zimnym mleku (200 ml). Każdy pucharek podajemy ze śnieżką, pokruszonymi ciastkami amarettini i paluszkami czekoladowymi.

Porady

Jeśli nie lubimy albo nie mamy dostępu do Śnieżki, możemy użyć śmietany kremówki. Górę deseru też można dowolnie ozdobić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy