Orzeźwiający deser z dwoma warstwami, jedna to zielona, lekko kwaskowa, a górna to smaki ananasa z granatem.
Składniki:
200 g rabarbaru
1/2 szkl. wody
1 galaretka agrestowa (na 500 ml wody, ale bierzemy tylko 400 ml)
1 galaretka ananasowo-granatowa (na 375 ml wody, np. Winiary)
150 g odsączonego ananasa z puszki
1 śnieżka na mleko
200 ml mleka
kilka ciastek amarettini
paluszki czekoladowe
Deser rabarbarowy z nutką egzotyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar obieramy, kroimy w drobne kawałki, przekładamy do garnuszka, zalewamy 1/2 szkl. wody i dusimy aż rabarbar się rozpadnie a woda odparuje. Odstawiamy do ostygnięcia.
2.W 400 ml wrzątku rozpuszczamy galaretkę agrestową. Odstawiamy do ostudzenia.
3.Przestudzony rabarbar miksujemy blenderem na gładko, wlewamy galaretkę agrestową. Mieszamy dokładnie albo jeszcze raz blendujemy. Przelewamy do pucharków lub kieliszków do połowy ich wysokości (6-7 sztuk). Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
4.W 350 ml wrzątku rozpuszczamy galaretkę ananasowo-granatową. Odstawiamy do ostudzenia.
5.Po przestudzeniu galaretkę przelewamy do pucharków i nakładamy ananasa. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
6.Śnieżkę ubijamy w zimnym mleku (200 ml). Każdy pucharek podajemy ze śnieżką, pokruszonymi ciastkami amarettini i paluszkami czekoladowymi.
Porady
Jeśli nie lubimy albo nie mamy dostępu do Śnieżki, możemy użyć śmietany kremówki. Górę deseru też można dowolnie ozdobić.
Komentarze