domowa pasta tahini

0 (0 ocen)

  • 15 min

Tahini - czyli pasta sezamowa. Składnik wielu dań kuchni Bliskiego Wschodu.

  • 15 min

Składniki:

  • szklanka ziaren sezamu
    opcjonalnie 3-4 łyżki oleju sezamowego lub z orzeszków ziemnych
    szczypta soli

Domowa pasta tahini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sezam prażymy na suchej dużej patelni ciągle mieszając. Powinien się lekko zarumienić.
  • 2. Sezam przesypujemy do kielicha blendera. Miksujemy około 5 - 10 minut. Co jakiś czas należy wyłączyć blender i zebrać pastę z boków naczynia. Dopiero po kilku minutach miskowania sezam zacznie wydzielać olej i nabierze konsystencji pasty.
  • 3. Aby przyspieszyć czas otrzymania gładkiej masy można dodać oleju, dzięki temu pasta będzie miała rzadszą konsystencję. Czym dłużej będziemy miksować tym pasta będzie bardziej jednolita i gładka.
  • 4. Gotową pastę możemy doprawić szczyptą soli. Tahini przechowujemy w szczelne zamkniętym pojemniku w lodówce.

Komentarze

Podobne przepisy