Domowa pasta tahini

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Zapraszam po przepis na domową pastę tahini. Pasta tahini jest jednym ze składników humusu jak również świetnie nadaje się do zrobienia domowej chałwy czy też różnych sosów i dipów. Oczywiście najlepsze tahini wychodzi z samych ziaren sezamu ale niestety mój blender nie ma takiej dużej mocy. Dodałam więc do mojego tahini olej sezamowy. Polecam

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g ziaren sezamu
    5 łyżek oleju sezamowego

Domowa pasta tahini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do kielicha blendera wsypujemy sezam i zaczynamy pulsacyjnie blendować. Gdy masa zrobi się plastyczna dolewamy olej i dalej blendujemy pulsacyjnie. Mi takie blendowanie zajęło ok. 20 minut, aż moje tahini stało się gładkie i lekko lejące. Gotową pastę tahini przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy