Domowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki mieszamy, dolewając ciepłą wodę lub mleko (ile rozczyn przyjmie), aby ciasto nie było zbyt twarde. Odstawiamy do ciepłego miejsca na około godzinę.
2.Po wyrośnięciu ciasta, z równych niezbyt dużych porcji wyrabiamy bułeczki, odkładając na wysmarowaną olejem blaszkę. Po raz kolejny pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut, smarując wierzch bułek roztrzepanym jajkiem i posypując dowolnymi ziarnami lub suchym makiem. Można też użyć ziaren czarnuszki.
3.Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni, pieczemy bułeczki na złoty kolor, około 20/30 minut.
Smacznego!
Porady
Żeby dłużej zachowały świeżość, trzymać bułeczki w suchym i chłodnym miejscu, przykryte ściereczką.
Komentarze