Domowe bułeczki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Domowe bułeczki nie zawierają ulepszaczy, długo zachowują świeżość, są smaczne i zdrowe.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    20 dag mąki pszenno razowej
    5 dag drożdży
    1 jajko
    po garści: ziaren siemienia lnianego, pestek słonecznika, dyni,
    garść płatków owsianych, duża garść smażonej cebuli,
    sól, 1/4 szklanki oleju

Domowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki mieszamy, dolewając ciepłą wodę lub mleko (ile rozczyn przyjmie), aby ciasto nie było zbyt twarde. Odstawiamy do ciepłego miejsca na około godzinę.
  • 2. Po wyrośnięciu ciasta, z równych niezbyt dużych porcji wyrabiamy bułeczki, odkładając na wysmarowaną olejem blaszkę. Po raz kolejny pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut, smarując wierzch bułek roztrzepanym jajkiem i posypując dowolnymi ziarnami lub suchym makiem. Można też użyć ziaren czarnuszki.
  • 3. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni, pieczemy bułeczki na złoty kolor, około 20/30 minut.
    Smacznego!

Porady

Żeby dłużej zachowały świeżość, trzymać bułeczki w suchym i chłodnym miejscu, przykryte ściereczką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy