DOMOWE FAWORKI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wyśmienite ! Nic dodać nic ująć :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 20 dag mąki pszennej
    -3 żółtka
    - 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
    - płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    - szczypta soli
    - łyżka spirytusu
    - cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym(do posypania)
    - olej do smażenia( ja mieszam zawsze olej ze smalcem)

Domowe faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowania 1. Na stolnicę przesiej mąke wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Pośrodku zrób wgłębienie, wbij żółtka, dodaj śmietanę i wlej spirytus. Całość dokładnie zagnieć i wyrób na elastyczną masę. Odstaw na godzinę do lodówki. Następnie bardzo cienko rozwałkuj ciasto i potnij radełkiem na prostokąty. Pośrodku każdego prostokąta zrób nacięcie. Przez otwór przewlecz jeden koniec ciasta. Uformowane faworki wkładaj na gorący tluszcz. Smaż na złoty kolor z obu stron. Po odsączeniu tłuszczyu posyp waniliowym cukrem.

    Smacznego! :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy