Domowe Faworki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Domowe faworki to obowiązkowy punkt każdego karnawału. U mnie w domu robimy wspólnie co roku. Domowe faworki powinny być cienkie, chrupiące i mocno posypane cukrem pudrem. Faworki domowe są na pewno lepsze niż od sklepowych.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 800 g smalcu
    540 g mąki
    250 g śmietany 12%
    10 g proszku do pieczenia
    2 łyżki spirytusu
    sól
    6 żółtek
    cukier puder do dekoracji

Domowe faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą. 400 g smalcu rozgrzewamy. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Radełkiem wycinamy paski. W paskach wycinamy środek i przekładamy ciasto przez siebie. Smażymy z obu stron na rumiano. Osączamy i studzimy. Posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy