Domowe faworki to obowiązkowy punkt każdego karnawału. U mnie w domu robimy wspólnie co roku. Domowe faworki powinny być cienkie, chrupiące i mocno posypane cukrem pudrem. Faworki domowe są na pewno lepsze niż od sklepowych.
1 godz. 20 min
Składniki:
800 g smalcu
540 g mąki
250 g śmietany 12%
10 g proszku do pieczenia
2 łyżki spirytusu
sól
6 żółtek
cukier puder do dekoracji
Domowe faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą. 400 g smalcu rozgrzewamy. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Radełkiem wycinamy paski. W paskach wycinamy środek i przekładamy ciasto przez siebie. Smażymy z obu stron na rumiano. Osączamy i studzimy. Posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze