Faworki Domowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Pyszny karnawałowy chrust. Znany chyba przez wszystkich.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 szkl. mąki
    jajko
    2-3 żółtka
    2 łyżki miękkiego masła
    1/3 szkl. śmietany
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżka octu 6-proc.
    szczypta soli
    cukier waniliowy

Faworki domowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, żółtek, śmietany, cukru i octu zagnieść ciasto. Zagniatać aż wytworzą się w nim pęcherzyki powietrza, a potem odstawić na 1-2 godziny. Następnie smażymy. Po usmażeniu rozkładać faworki na półmiskach i opruszać przez sitko cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy