Serowe babeczki.

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Takie babeczki znikają w mig z talerza. Ładnie wyglądają i doskonale smakują.

  • Łatwy

Składniki:


  • Na ciasto:
    • 10 dag drobnego cukru
    • 20 dag masła
    • 30 dag mąki
    • Jajko
    • Żółtko
    • Tłuszcz i wiórki kokosowe do posypania formy
    Na krem i dekorację:
    • 2-3 kiwi
    • 300 g truskawek
    • 200 g winogron jasnych
    • 5-6 łyżek galaretki z czerwonych porzeczek
    • 400 g serka ricotta
    • 1 pomarańcza
    • 2 łyżki cukru waniliowego
    • 50 g startej gorzkiej czekolady

Serowe babeczki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. .Przygotowanie:
    • Mąkę przesiej wprost na blat, dodaj cukier, twarde masło i posiekaj wszystko nożem. Dodaj jajko oraz żółtko i zagnieć szybko spójne, ale nie gładkie ciasto, uformuj z niego kulę. Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw na 30-60 minut do lodówki.
    • Foremki na babeczki lekko nasmaruj tłuszczem i oprósz wiórkami kokosowymi. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkuj na niezbyt cienki placek, wykrawaj z niego koła, którymi wylepisz foremki na babeczki. Piecz je 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
    • Przygotuj krem: z pomarańczy zetrzyj skórkę i wyciśnij sok, ricottę utrzyj z cukrem waniliowym. Krem wymieszaj z sokiem i skórką z pomarańczy.
    • Galaretkę rozpuść w 1 szklance gorącej wody.
    • Kiwi obierz i z truskawkami oraz winogronami pokrój na kawałki.
    • Babeczki posmaruj tężejącą galaretką, napełnij kremem.
    • Udekoruj owocami i posyp czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy