Takie babeczki znikają w mig z talerza. Ładnie wyglądają i doskonale smakują.
Łatwy
Składniki:
Na ciasto:
• 10 dag drobnego cukru
• 20 dag masła
• 30 dag mąki
• Jajko
• Żółtko
• Tłuszcz i wiórki kokosowe do posypania formy
Na krem i dekorację:
• 2-3 kiwi
• 300 g truskawek
• 200 g winogron jasnych
• 5-6 łyżek galaretki z czerwonych porzeczek
• 400 g serka ricotta
• 1 pomarańcza
• 2 łyżki cukru waniliowego
• 50 g startej gorzkiej czekolady
Serowe babeczki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1..Przygotowanie:
• Mąkę przesiej wprost na blat, dodaj cukier, twarde masło i posiekaj wszystko nożem. Dodaj jajko oraz żółtko i zagnieć szybko spójne, ale nie gładkie ciasto, uformuj z niego kulę. Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw na 30-60 minut do lodówki.
• Foremki na babeczki lekko nasmaruj tłuszczem i oprósz wiórkami kokosowymi. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkuj na niezbyt cienki placek, wykrawaj z niego koła, którymi wylepisz foremki na babeczki. Piecz je 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
• Przygotuj krem: z pomarańczy zetrzyj skórkę i wyciśnij sok, ricottę utrzyj z cukrem waniliowym. Krem wymieszaj z sokiem i skórką z pomarańczy.
• Galaretkę rozpuść w 1 szklance gorącej wody.
• Kiwi obierz i z truskawkami oraz winogronami pokrój na kawałki.
• Babeczki posmaruj tężejącą galaretką, napełnij kremem.
• Udekoruj owocami i posyp czekoladą.
Komentarze