Serowe babeczki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszne babeczki z lekkim nadzieniem

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    • 1,5 szklanki mąki krupczatki
    • 1/4 szklanki cukru pudru
    • szczypta soli
    • 120 g masła
    • 2 żółtka

    Masa serowa:
    • 1 jogurt grecki duży
    • 1 budyń waniliowy duży
    • 2 białka
    • 1 cukier waniliowy.
    • 1/3 szkl. cukru
    Owoce
    Polewa czekoladowa (gotowa z tubki)

Serowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Przesiewamy mąkę na stolnicę, mieszamy z cukrem pudrem i szczyptą soli. Siekamy nożem suche składniki z porządnie schłodzonym masłem. W powstałej kruszonce robimy dołek, wbijamy do niego zimne żółtka i mieszamy. Gdy składniki się połączą, szybko zagniatamy ciasto dłońmi, formujemy w kulę, owijamy folią do żywności i chłodzimy 30 minut w lodówce. Ze schłodzonego ciasta robimy cienkie placuszki i wylepiamy nimi foremki do babeczek.
    Masa serowa:
    Ubijamy białka z cukrem i cukrem waniliowy. Dodajemy suchy bu dyń i na koniec jogurt. Lekko mieszamy i napełniamy babeczki.
    Pieczmy je w 180* ok. 25 minut.
    Po schłodzeniu dekorujemy owocami i polewą czekoladową.

Porady

Aby wykonać taką dekorację czekoladoladową jak moja nalezy: Roztopic Polewę czekoladową z tubki w mikrofali. odciac maly róg i na pergaminie rysować dowolne wzory. Odczekać do zastygnięcia i gotowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy