Domowe mleko kokosowe

0 (0 ocen)

Nie tak tłuste jak kupne, ale równie smaczne, łatwe do przygotowania, a przede wszystkim dużo tańsze. Z powodzeniem można nim zastąpić mleko krowie.

Składniki:

  • NA OKOŁO 1 litr mleka:
    20 dag wiórków kokosowych – najlepiej nie konserwowanych dwutlenkiem siarki.
    1,2 litra przegotowanej lub źródlanej wody

Domowe mleko kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiórki wsypać do rondelka, zalać wodą, przykryć i odstawić na około 10-12 godzin.
    Po tym czasie podgrzać na tyle, aby płyn nie parzył, kiedy włożymy do niego palec.
    Zmiksować przez kilka minut blenderem.
    Przecedzić przez złożoną kilkakrotnie gazę i dobrze odcisnąć.
    Przechowywać w lodówce, najlepiej w szklanym naczyniu – u mnie świetnie sprawdza się butelka po krowim mleku.
    Przed użyciem dobrze wstrząsnąć.

Porady

Mleko kokosowe można dolewać do kawy, zamiast krowiego używać do ciast i naleśników. Wspaniale smakują ugotowane na nim płatki ryżowe lub owsiane.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy