Domowe niby pralinki

0 (0 ocen)

Pyszne malutkie "niby" pralinki .Tanie, a o niebo lepsze niż ze sklepu.Małe co nie co do kawki czy herbaty.

Składniki:

  • 180 g biszkoptów
    110 g herbatników
    200 g czekolady ( u mnie 150 g mlecznej (akurat milka się napatoczyła ) i 50 gorzkiej
    1/8 kostki margaryny
    50 ml mleka

    orzechy,rodzynki,migdały, m&m , do środka ( można pominąć) ja dawałam rodzynki, żurawinę, kandyzowany kolorowy ananas, lub lentylki do środka kulki

    cukier puder, kakao, pokruszone biszkopty do obtaczania
    papilotki do pralinek

Domowe niby pralinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty i herbatniki zmielić w mikserze na pył, odłożyć 2 łyżki do obtaczania. Czekoladę rozpuścić na parze. Margarynę rozpuścić. Do pyłu biszkoptowego dodać rozpuszczoną czekoladę i margarynę wlać mleko, dobrze wymieszać. Włożyć masę na 5 minut do lodówki. Z masy formować małe kulki, do każdej włożyć do środka rodzynkę, lentylkę albo jakąś bakalie. Obtaczać w kakao, cukrze pudrze albo pyle biszkoptowym. Gotowe kulki umieszczać w papilotkach.

Porady

Gotowe pralinki zamiast obtaczać w kakao czy cukrze pudrze można oblać czekoladą wtedy wyjdą dosłownie jak pralinki ze sklepu. Zamiast biszkoptów można użyć suchego biszkoptu.

Komentarze

Podobne przepisy