DOMOWY DESER MLECZNO-RYŻOWY

0 (0 ocen)

  • 45 min

jest pyszny a może nawet pyszniejszy niż ten sklepowy idealny na przekąskę, podwieczorek czy na deser

  • 45 min

Składniki:

  • 1 duży budyń wiśniowy bez cukru
    mleko
    cukier
    100 g ryżu

Domowy deser mleczno-ryżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • już ugotowany i przestudzony 1. Budyń gotujemy według wskazówek na opakowaniu - ja zawsze dolewam dodatkowo jeszcze pół szklanki. Gorący budyń przykrywamy folia spożywczą z wierzchu lub woreczkiem foliowym i pozostawiamy do ostygnięcia - dzięki folii lub woreczkowi unikniemy tworzeniu się kożucha.
  • ugotowany miękki ryż na sypko już przestudzony 2. Ryż gotujemy na miękko ale by był sypki a nie rozgotowany.
  • mieszamy 3. Kiedy budyń i ryż mamy przestygnięty to mieszamy ze sobą.
  • gotowy wymieszany 4. Gotowy deser przekładamy do wysokich szklanek, pucharków - lub do czego tam uznacie.

Porady

Do przygotowanie tego deseru może być każdy inny smak czekoladowy, śmietankowy, waniliowy, malinowy, truskawkowy, bananowy, krówkowy, toffi - na jaki macie tylko ochotę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy