Domowy kisiel z truskawek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki płuczemy, pozbawiamy szypułek, trzy ładne sztuki odkładamy do dekoracji, resztę miksujemy. 2 łyżki przecieru przekładamy do kubeczka, a resztę do rondelka.
2.Przecier w kubeczku mieszamy z mąką ziemniaczaną i 1 łyżką wody. Do przecieru w rondelku dodajemy ksylitol (lub cukier) i podgrzewamy. Kiedy zacznie się gotować, wlewamy przecier z rozprowadzoną mąką ziemniaczaną i mieszając podgrzewamy do zagotowania.
3.Kisiel lekko studzimy, przekładamy do 3 miseczek lub pucharków i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem na każdą porcję wykładamy 1 łyżeczkę jogurtu, dekorujemy odłożonymi truskawkami i listkami mięty.
Porady
Ksylitol to cukier otrzymywany z soku brzozowego, jest mniej kaloryczny niż zwykły cukier.Osoby, które nie obawiają się kalorii mogą użyć cukru, a jogurt naturalny zastąpić łyżką bitej śmietany.
Komentarze