Domowy kisiel z truskawek

0 (0 ocen)

Lekki deser z truskawek, słodzony ksylitolem, z dodatkiem odrobiny jogurtu naturalnego.

Składniki:

  • na 3 porcje:
    500 g truskawek
    2-3 łyżki ksylitolu (można zastąpić cukrem)
    1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka wody
    3 łyżeczki jogurtu naturalnego typu greckiego
    listki mięty do dekoracji

Domowy kisiel z truskawek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki płuczemy, pozbawiamy szypułek, trzy ładne sztuki odkładamy do dekoracji, resztę miksujemy. 2 łyżki przecieru przekładamy do kubeczka, a resztę do rondelka.
  • 2. Przecier w kubeczku mieszamy z mąką ziemniaczaną i 1 łyżką wody. Do przecieru w rondelku dodajemy ksylitol (lub cukier) i podgrzewamy. Kiedy zacznie się gotować, wlewamy przecier z rozprowadzoną mąką ziemniaczaną i mieszając podgrzewamy do zagotowania.
  • 3. Kisiel lekko studzimy, przekładamy do 3 miseczek lub pucharków i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem na każdą porcję wykładamy 1 łyżeczkę jogurtu, dekorujemy odłożonymi truskawkami i listkami mięty.

Porady

Ksylitol to cukier otrzymywany z soku brzozowego, jest mniej kaloryczny niż zwykły cukier.Osoby, które nie obawiają się kalorii mogą użyć cukru, a jogurt naturalny zastąpić łyżką bitej śmietany.

Komentarze

Podobne przepisy