Domowy kisiel żurawinowy

0 (0 ocen)

  • 15 min

Jego przygotowanie zajmuje kilka minut więcej niż tego z paczki, ale smak jest nieporównywalnie lepszy. I owoców w nim o wiele więcej :)

  • 15 min

Składniki:

  • 250 g świeżej żurawiny (2 szklanki)
    ½ szklanki cukru
    350 ml wody
    2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Domowy kisiel żurawinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żurawinę myję, wrzucam do garnka, zasypuję cukrem, zalewam 50 ml wody, doprowadzam do zagotowania. Gotuję przez kilka chwil, często mieszając, kiedy żurawina jest już miękka ściągam z ognia, zawartość garnka przecieram przez sito. Przetartą papkę wrzucam z powrotem do garnka, na średni ogień. W pozostałej wodzie (300 ml) rozpuszczam mąkę ziemniaczaną, powoli wlewam do garnka z papką, cały czas mieszając. Doprowadzam do zagotowania często mieszając. Po 1 minutce od zagotowania zdejmuję z ognia, wlewam do miseczek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy