Drożdżowe zawijaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko lekko podgrzać i do niego rozkruszyć drożdże, wsypać 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia.
2.Do miski wsypać mąkę, dodać pokrojoną miękką margarynę, jajka, pozostały cukier i wyrośnięte drożdże. Szybko wyrabiamy ciasto.
3.Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni(z termoobiegiem).
Ciasto kroimy na kawałki, każdy rozwałkowujemy, smarujemy marmoladą i zwijamy w rulon. Kroimy pod skosem, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 15 minut.
4.Cukier puder mieszamy z sokiem truskawkowym, smarujemy jeszcze ciepłe zawijaki i delikatnie posypujemy posypką.
Komentarze