Drożdżowe zawijaki

0 (0 ocen)

Ekspresowa przekąska dla łasuchów ......

Składniki:

  • * 500g maki pszennej
    * 1 kostka margaryny
    * 50g drożdży
    * 2 jajka
    * 1/4 szklanki mleka
    * 50g cukru
    * 250g marmolady
    * 200g cukru pudru na lukier
    * 3 łyżki soku truskawkowego
    * kolorowa posypka do ciasta

Drożdżowe zawijaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko lekko podgrzać i do niego rozkruszyć drożdże, wsypać 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia.
  • 2. Do miski wsypać mąkę, dodać pokrojoną miękką margarynę, jajka, pozostały cukier i wyrośnięte drożdże. Szybko wyrabiamy ciasto.

  • 3. Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni(z termoobiegiem).
    Ciasto kroimy na kawałki, każdy rozwałkowujemy, smarujemy marmoladą i zwijamy w rulon. Kroimy pod skosem, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 15 minut.

  • 4. Cukier puder mieszamy z sokiem truskawkowym, smarujemy jeszcze ciepłe zawijaki i delikatnie posypujemy posypką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy