Drożdżowe zawijaki

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Ekspresowa przekąska dla łasuchów.

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 500 gramów
    - margaryna Kasia: 250 gramów
    - drożdże: 50 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - mleko: 0.25 szklanki
    - cukier: 50 gramów
    - marmolada: 250 gramów
    - cukier puder- lukier: 200 gramów
    - sok truskawkowy: 3 łyżki
    - posypka kolorowa do ciast: 2 łyżki

Drożdżowe zawijaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko lekko podgrzać i do niego rozkruszyć drożdże, wsypać 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru.
    Odstawić rozczyn do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, dodać pokrojoną miękką margarynę, jajka, pozostały cukier i wyrośnięte drożdże. Szybko wyrabiamy ciasto.
  • 2. Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni(z termoobiegiem).
    Ciasto kroimy na kawałki, każdy rozwałkowujemy, smarujemy marmoladą i zwijamy w rulon. Kroimy pod skosem, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 15 minut.
  • 3. Cukier puder mieszamy z sokiem truskawkowym, smarujemy jeszcze ciepłe zawijaki i delikatnie posypujemy posypką.
    SMACZNEGO.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy