Drożdżowiec z gruszką i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób

Kocham ciasta drożdżowe. Za swą prostotę i smak. Dziś proponuje Wam drożdżowca z gruszką oraz kruszonką . Połowa ciasta została przez nas spałaszowana zanim zdążyła dobrze ostygnąć

  • 40 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    50 g drożdży
    200 g cukru
    230 ml oleju
    250 ml letniego mleka
    4 jajka
    700 g mąki

    Kruszonka:
    100 g mąki
    50 g mielonych kasztanów jadalnych
    4 łyżki cukru
    120 g margaryny

    Około 500 g gruszek ( u mnie konferencja )

    forma 27×30

Drożdżowiec z gruszką i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Gruszkę obierz, usuń gniazda nasienne . Gruszkę pokrój w grubszą kostkę.

    2. Kruszonka: Wszystkie składniki kruszonki wymieszaj ze sobą, wstaw do lodówki

    3. Ciasto: Drożdże rozkrusz do miski. Dodaj resztę składników. Zamieszaj 3 razy drewnianą łyżką.(składniki nie mają być połączone!)

    4. Ciasto wylej na wysmarowaną margaryna formę i wysypaną bułką tartą

    5. Gruszki obsyp 1 łyżką mąki. Gruszki w mące wysyp na ciasto. Kruszonkę zetrzyj na tarce bezpośrednio na ciasto.

    6. Ciasto piecz ok 40 min w 180 st ( góra-dół)

Komentarze

Podobne przepisy