Pełnoziarnisty drożdżowiec z truskawkami i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób

Uwielbiam ciasta drożdżowe , lecz odkąd zmieniłam swoje nawyki żywieniowe – bo ciężko to w sumie nazwać dietą , zaczęłam ograniczać słodkie do minimum. Lecz od czasu do czasu można zgrzeszyć zwłaszcza , że wraz moimi Mężczyznami śmigamy na rowerku. Zamiast normalnej mąki pszennej użyłam mąkę pełnoziarnistą – dzięki temu ciasto ma wspaniały smak. A do tego jeszcze truskawki….i kruszonka…

  • 40 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:

    30 g świeżych drożdży

    100 g cukru

    115 ml oleju

    125 ml mleka

    2 jajka

    350 g mąki pełnoziarnistej

    Kruszonka:

    100 g mąki
    50 g mielonych kasztanów jadalnych
    1 łyżka cukru pudru
    120 g margaryny

    Dodatkowo:

    mrożone truskawki – bądź świeże

Pełnoziarnisty drożdżowiec z truskawkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Kruszonka: Wszystkie składniki kruszonki wymieszaj ze sobą, wstaw do lodówki

    2. Ciasto: Drożdże rozkrusz do miski. Dodaj resztę składników. Zamieszaj 3 razy drewnianą łyżką.(składniki nie mają być połączone!) Przykryj ścierką, odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę

    3. Ciasto wymieszaj delikatnie za pomocą miksera z łopatkami.

    4. Keksówkę wysmaruj olejem i posyp bułką tartą. Wylej ciasto. Ułóż truskawki i całość posyp kruszonką

    5. Ciasto piecz ok 60 min 180 st ( góra-dół)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy