Zapiekankę wymyślił mój brat podczas pobytu w Danii, stworzył ją sam w chwili natchnienia kulinarnego i tak się przyjęła. Jest przepyszna!
60 min
Składniki:
500 g makaronu np. świderki
500 g mięsa mielonego
450 g pieczarek
Słoik sosu bolońskiego
Puszka ananasa
ok.300 g żółtego sera do zapiekania (np. gouda, edamski)
Przyprawy:, majeranek, czosnek
sól, pieprz, Vegeta
Duńska zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
2.Mięso mielone smażymy na oleju. Przyprawiamy solą, pieprzem i po szczypcie reszty przypraw.
Następnie wlewamy sos boloński. Dusimy przez ok. 10 minut.
3. Ser ścieramy na tarce.
4. Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy lekko na oleju aż zmiękną, czekamy aż odparują. Doprawiamy solą.
5. Ananasa odcedzamy z zalewy i kroimy w kostkę.
6.Do naczynia żaroodpornego wkładamy warstwami składniki. Na dno naczynia kładziemy makaron, następnie polewamy go sosem bolońskim z mięsem mielonym, posypujemy serem. Przykrywamy to warstwą pieczarek i ananasa. Następnie wsypujemy pozostały makaron, wykładamy ponownie sos boloński i całość posypujemy tarkowanym serem.
Zapiekamy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Porady
Zapiekankę podajemy gorącą, zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Komentarze