Duńska zapiekanka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zapiekankę wymyślił mój brat podczas pobytu w Danii, stworzył ją sam w chwili natchnienia kulinarnego i tak się przyjęła. Jest przepyszna!

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g makaronu np. świderki
    500 g mięsa mielonego
    450 g pieczarek
    Słoik sosu bolońskiego
    Puszka ananasa
    ok.300 g żółtego sera do zapiekania (np. gouda, edamski)
    Przyprawy:, majeranek, czosnek
    sól, pieprz, Vegeta

Duńska zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
    2.Mięso mielone smażymy na oleju. Przyprawiamy solą, pieprzem i po szczypcie reszty przypraw.
    Następnie wlewamy sos boloński. Dusimy przez ok. 10 minut.
    3. Ser ścieramy na tarce.
    4. Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy lekko na oleju aż zmiękną, czekamy aż odparują. Doprawiamy solą.
    5. Ananasa odcedzamy z zalewy i kroimy w kostkę.
    6.Do naczynia żaroodpornego wkładamy warstwami składniki. Na dno naczynia kładziemy makaron, następnie polewamy go sosem bolońskim z mięsem mielonym, posypujemy serem. Przykrywamy to warstwą pieczarek i ananasa. Następnie wsypujemy pozostały makaron, wykładamy ponownie sos boloński i całość posypujemy tarkowanym serem.
    Zapiekamy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Porady

Zapiekankę podajemy gorącą, zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy