Dwukolorowy styropian

0 (0 ocen)

  • 35 min

Ciekawe połączenie ciasta kruchego, kakaowego ze śmietaną i wiórkami kokosowymi. Bardzo pyszny przekładaniec, smakiem przypomina sernik. Ciekawie prezentuje się na stole a jeszcze lepiej smakuje.

  • 35 min

Składniki:

  • Forma:24x28 cm
    Składniki:
    Ciasto:
    125 g margaryny(ja użyłam Kasi)
    1,5 szklanki mąki
    3 żółtka
    ½ szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Nadzienie:
    600 ml kwaśnej śmietany 12%
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    ¾ szklanki cukru pudru+ 2 łyżki+ do oprószenia ciasta
    3 białka
    Szczypta soli
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    1 szklanka wiórków kokosowych
    Papier do pieczenia

Dwukolorowy styropian - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao na stolnicy, dodać cukier, żółtka, schłodzoną i pokrojoną w kostkę margarynę, szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części, schłodzić w lodówce.
    Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi oraz proszkiem budyniowym. Białka wcześniej schłodzić. Następnie dodać szczyptę soli, 2 łyżki cukru pudru i ubić na sztywno. Porcjami dodawać do masy śmietanowej, delikatnie mieszać. Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, połowę ciasta pokruszyć na dno, następnie wylać nadzienie, wyrównać. Na wierzch pokruszyć pozostałe ciasto. Piec w temp. 180 stopni 50 minut. Wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Porady

1.By ciasto nie opadło należy po upieczeniu oddzielić je delikatnie od formy nożem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy