Dyniowa zupa z pierożkami nadzianymi bundzem

0 (0 ocen)

  • 50 min

zupa sezonowa

  • 50 min

Składniki:

  • na zupę
    1 litr rosołu
    1 dynia hokkaido

    2 ziemniaki
    1 marchewka
    pół cebuli
    sól
    pieprz
    imbir
    słodka papryka
    szczypta chili
    200 ml śmietany 22%

    pierożki z bundzem
    200-250 g bundzu
    1-2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    ciasto pierogowe ok 200 g (ja użyłam ciasta mrożonego)


Dyniowa zupa z pierożkami nadzianymi bundzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rosół nastawiamy na ogień, dynię oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, ziemniaki obieramy, cebulę kroimy na kawałki i wszystkie warzywa wkładamy do rosołu, gotujemy do miękkości, w razie potrzeby uzupełniamy wodą. Miksujemy zupę i doprawiamy do smaku przyprawami i imbirem oraz śmietaną.

    Bundz rozgniatamy widelcem, dodajemy rozgnieciony czosnek i przyprawy do smaku,
    Ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy krążki szklanką i nadziewamy pierogi wkładają niewielką ilość nadzienia. Gotujemy pierogi w osolonym wrzątku, podajemy z zupą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy