Zupa dyniowa z pierożkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

zupa kremowa

  • 60 min

Składniki:

  • zupa
    1 mała dynia hokkaido
    500 ml wywaru wołowego
    sól
    pieprz
    papryka
    imbir
    1 łyżka śmietany

    pierożki
    1 szkl mąki
    pół szkl gorącej wody
    sól
    łyżeczka oleju

    nadzienie
    100 g mięsa mielonego
    ćwierć cebulki
    sól
    pieprz

Zupa dyniowa z pierożkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię przeciąć na pół, wydrążyć gniazda nasienne, posmarować olejem, posolić, popieprzyć i upiec.. ok 30 min w temp 180 st. Dynię wystudzić.
    Z mąki wody , soli i oleju zagnieść ciasto. Mięso wymieszać z drobno posiekaną cebulką i przyprawami. Ciasto cienko wałkować, wykrawać spore krążki ok 10 cm średnicy. Nadziewać mięsem sklejać i ugotować w osolonym wrzątku.
    Dynię pokroić , wrzucić do wywaru, dodać przyprawy i dobrze zmiksować przy pomocy blendera. Zagotować zupę, Podprawić śmietaną.
    Pierożki smażyć na maśle i podać z gorącą zupą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy