Fasola po argentyńsku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 45 min

Danie najlepiej smakuje z bagietką. Polecił mi je kolega.

  • 1 godz. 45 min

Składniki:

  • ● 1/2 kg czerwonej fasoli
    ● 2 l bulionu drobiowego (może być z kostki)
    ● 2 szkl. soku pomidorowego
    ● cebula
    ● 1/2 kg surowego boczku
    ● 2 ząbki czosnku
    ● 2 marchewki
    ● por
    ● 1/4 szkl. koncentratu pomidorowego
    ● olej do smażenia
    ● sól
    ● pieprz
    ● słodka papryka
    ● tymianek
    ● oregano
    ● chili

Fasola po argentyńsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę zalewamy
    wodą i moczymy
    przez noc.
  • 2. Do fasoli wlewamy
    bulion i gotujemy
    ok. 30 minut.Dodajemy sok pomidorowy
    i koncentrat. Mieszamy.
  • 3. Cebulę i marchewki obieramy,
    pora oczyszczamy. Warzywa
    kroimy w kostkę.
  • 4. Boczek kroimy w kostkę
    i podsmażamy na oleju. Dodajemy
    pokrojone warzywa oraz
    przeciśnięty przez praskę
    czosnek. Smażymy kilka minut.
    Wkładamy do sosu i gotujemy,
    aż fasola będzie miękka (ok.
    1,5 godziny). Pod koniec gotowania
    doprawiamy do smaku.

Porady

Potrawę należy tak doprawić, by była dość pikantna.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-2011

Komentarze

Podobne przepisy