Faszerowane papryczki

0 (0 ocen)

  • 45 min

prosta, szybka w przygotowaniu potrawa, która na pewno zasmakuje bliskim

  • 45 min

Składniki:

  • 6 papryk szpiczastych
    500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    15dag sera żółtego startego
    3 ząbki czosnku
    1 cebula
    łyżka oliwy
    sól, pieprz do smaku
    po pół łyżeczki bazylii, oregano, tymianku
    200ml passaty pomidorowej
    100 ml białego wina (opcjonalnie)

Faszerowane papryczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. na oliwie obsmażamy cebulkę z czosnkiem do zeszklenia. Dodajemy mięso i smażymy 5-10 min. Podlewamy winem, dosypujemy przyprawy i odparowujemy. Dodajemy passatę i ponownie redukujemy. Przestygniętym farszem nadziewamy ponacinane wzdłuż papryki, układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy startym serem. Zapiekamy 15-20 min w 200 stopniach, aż ser się stopi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy