flądra na jarzynach

0 (0 ocen)

  • 30 min

Udało mi się kupić akurat dość małe sztuki (takie nie mają drobnych ości, tylko szkielet) więc usmażyłam je na patelni. Polecam na piątkowy obiad.

  • 30 min

Składniki:

  • 5 małych tuszek flądry
    3-4 łyżki mąki
    2 łyżeczki przyprawy do ryb z cytryną
    sól
    pieprz
    2 ząbki czosnku
    500 g włoszczyzny w słupkach (użyłam mrożonej)
    2 łyżki masła
    olej do smażenia

Flądra na jarzynach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę natrzeć czosnkiem, solą, pieprzem i przyprawą do ryb i wstawić do lodówki na godzinę. Następnie obtoczyć w mące. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić jarzyny i dusić je pod przykryciem, przyprawić solą i pieprzem. W czasie kiedy jarzyny się duszą rybę usmażyć na złoto na rozgrzanym oleju. Flądrę podawać na jarzynach z dodatkiem ziemniaków lub ryżu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy