Udało mi się kupić akurat dość małe sztuki (takie nie mają drobnych ości, tylko szkielet) więc usmażyłam je na patelni. Polecam na piątkowy obiad.
30 min
Składniki:
5 małych tuszek flądry
3-4 łyżki mąki
2 łyżeczki przyprawy do ryb z cytryną
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
500 g włoszczyzny w słupkach (użyłam mrożonej)
2 łyżki masła
olej do smażenia
Flądra na jarzynach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę natrzeć czosnkiem, solą, pieprzem i przyprawą do ryb i wstawić do lodówki na godzinę. Następnie obtoczyć w mące. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić jarzyny i dusić je pod przykryciem, przyprawić solą i pieprzem. W czasie kiedy jarzyny się duszą rybę usmażyć na złoto na rozgrzanym oleju. Flądrę podawać na jarzynach z dodatkiem ziemniaków lub ryżu.
Komentarze