Flaki po rzymsku

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Kuchnia włoska.

  • 5 godz.

Składniki:

  • 800 g flaków wołowych
    cebula
    marchew
    200 g selera
    150 g pora
    świeży pomidor
    1 l bulionu drobiowego
    150 g pomidorów z puszki
    łyżka masła
    sól ,majeranek ,pieprz biały ,imbir ,szałwia
    1/2 szklanki startego parmezanu
    łyżka posiekanej natki pietruszki

Flaki po rzymsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Flaki dokładnie oczyściłem ,zalałem zimną wodą ,zagotowałem i odcedziłem. Ponownie zalałem zimną wodą ,zagotowałem i odcedziłem. Następnie zalałem zimną wodą i gotowałem do miękkości ok. 3 godzin. Odcedziłem i ostudziłem. Cebulę i por pokroiłem w krążki ,marchew i seler w cienkie słupki. Podsmażyłem na oliwie ,dodałem flaki i zalałem bulionem drobiowym. Gotowałem na małym ogniu 1,5 godziny. Dodałem pomidory z puszki zmiksowane z zalewą oraz obrany i pokrojony świeży pomidor. Gotowałem dalej 15 min. Na patelni rozgrzałem masło ,zaparzyłem imbir ,majeranek i szałwię ,wlałem trochę bulionu. Dodałem do flaków ,przyprawiłem solą i pieprzem. Posypałem parmezanem i natką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy