Francuska tarta ze szparagami

0 (0 ocen)

Super proste i błyskawiczne jedzonko a zarazem bardzo smaczne.

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
    pęczek szparagów (500g)
    250 g serka ricotta
    szczypta gałki muszkatołowej
    1 jajko
    sól
    pieprz

Francuska tarta ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Francuska tarta ze szparagami 1. Szparagi opłukać, odciąć twarde końcówki i gotować ok 5 min w lekko osolonej wodzie. Przelać zimną wodą. Ciasto rozłożyć na blasze i zawinąć wszystkie brzegi na 2 razy, dociskając widelcem. Brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem. Resztę jajka wlać do serka i wymieszać z przyprawami. Gotowy serek wyłożyć na ciasto a na nim rozłożyć szparagi.
  • Francuska tarta ze szparagami 2. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 min w temperaturze 190-200 stopni.

Komentarze

Podobne przepisy