Tarta ze szparagami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna, szybka i prosta tarta ze szparagami, na kruchym spodzie.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:

    185 g mąki
    100 g masła
    1 jajo
    1/2 łyżeczki soli
    2 łyżki zimnej wody

    NADZIENIE:

    1 jajo
    1/3 szklanki parmezanu
    3/4 szklanki śmietany 30%
    sól
    pieprz

    PONADTO:

    pęczek zielonych szparagów
    1 łyżka masła

Tarta ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zimne masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach, połączyć z mąką, delikatnie rozcierając w palcach.
  • 2. Dodać jajko, sól, wodę i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić.
  • 3. Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt, wyłożyć dno i boki formy na tartę o wymiarach 11x35 cm dokładnie dociskając. Ciasto nakłuć widelcem.
  • 4. Podpiec około 15 minut w 200 stopniach Celsjusza.
  • 5. Szparagi umyć, odkroić końcówki. Obsmażyć na masełku z każdej strony.
  • 6. Jajko wymieszać ze startym parmezanem, dodać śmietankę. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  • 7. Na podpieczony kruchy spód wylać masę śmietanowo - serową.
  • 8. Na wierzchu ułożyć szparagi.
  • 9. Oprószyć solą i pieprzem.
  • 10. Piec 15 minut w 180 stopniach, aż masa się zetnie i lekko zrumieni.

Komentarze

Podobne przepisy