Bardzo prosty przepis na pyszne śniadanie - nawet do pracy ;)
40 min
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 średniej wielkości por
ok 25-30 dag wędliny (szynka, kiełbasa żywiecka itp wedle uznania)
1/2 puszki kukurydzy
1 kostka serka topionego o smaku Gouda
1 jajko
sól, pieprz
olej do smażenia
Francuskie poduszeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Pora kroimy w półtalarki, wędlinę w paski. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy pokrojonego pora i wędlinę. Dodajemy kukurydzę i serek. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie ciasto francuskie dzielimy na równej wielkości prostokąty (ja dzieliłam najpierw poziomo na pół, a później na 5 części). Krawędzie każdego prostokąta smarujemy białkiem, na środek układamy farsz. Krótsze boki łączymy ze sobą i dociskamy widelcem. Gotowe układamy na blachę i smarujemy żółtkiem. Można posypać ulubionymi ziarnami - ja użyłam pestek słonecznika.
Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Podawać lekko przestudzone ale nie zimne.
SMACZNEGO :)
Komentarze