Francuskie poduszeczki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Bardzo prosty przepis na pyszne śniadanie - nawet do pracy ;)

  • 40 min

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    1 średniej wielkości por
    ok 25-30 dag wędliny (szynka, kiełbasa żywiecka itp wedle uznania)
    1/2 puszki kukurydzy
    1 kostka serka topionego o smaku Gouda
    1 jajko
    sól, pieprz
    olej do smażenia

Francuskie poduszeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowe do pieczenia 1.
    Pora kroimy w półtalarki, wędlinę w paski. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy pokrojonego pora i wędlinę. Dodajemy kukurydzę i serek. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

    W tym czasie ciasto francuskie dzielimy na równej wielkości prostokąty (ja dzieliłam najpierw poziomo na pół, a później na 5 części). Krawędzie każdego prostokąta smarujemy białkiem, na środek układamy farsz. Krótsze boki łączymy ze sobą i dociskamy widelcem. Gotowe układamy na blachę i smarujemy żółtkiem. Można posypać ulubionymi ziarnami - ja użyłam pestek słonecznika.

    Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
    Podawać lekko przestudzone ale nie zimne.
    SMACZNEGO :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy