Francuskie poduszeczki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dziś na prostą przystawkę. Tą przystawkę przyrządziłam już jakiś czas temu na spotkanie rodzinne i zniknęły z talerza w sekundę.

  • 30 min

Składniki:

  • - gotowe ciasto francuskie - 1 opak - chłodzone nie mrożone
    - ser żółty - 10 dag
    - szynka drobiowa - 10 dag
    - pieczarki - 4 szt
    - majonez - 1 czubata łyżka - ja użyłam majonezu Kieleckiego

Francuskie poduszeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1qasne5 1. Ser żółty i szynkę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki myjemy i kroimy w cienkie słupki. Składniki ze sobą mieszamy, dodajemy majonez aby nadać wilgotność farszowi i ponownie mieszamy.
  • image-06w6vme 2. Włączamy piekarnik i ustawiamy go na 220 stopni. Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy w wzdłuż na trzy pasy i dzielimy na cztery - wyjdzie 12 kwadracików. Na każdy kwadracik na środek nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy boki widelcem (otrzymujemy ciekawy wzór).
  • image-1dpr0e1 3. Poduszeczki układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 15-20 minut aż do uzyskania apetycznego złotego koloru. Smacznego:)

Porady

Na rodzinnym przyjęciu poduszeczki serwowałam jako dodatek do barszczu czerwonego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy