Fritatta z makaronem

0 (0 ocen)

  • 15 min

Frittata to tradycyjna włoska potrawa. Można przygotować ją z praktycznie wszystkiego, co zostało nam w lodówce, co czyni tą potrawę wyjątkową.

  • 15 min

Składniki:

  • 2 jajka
    1/5 opakowania makaronu świderki
    2 pomidory
    3 pieczarki
    1/5 puszki kukurydzy konserwowej
    4 ząbki czosnku
    cebula
    starty ser
    papryka
    parówka

Fritatta z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę.
    Następnie kroimy pomidory, paprykę, parówkę oraz pieczarki.
    Makaron gotujemy al dente i wkładamy do zimnej wody.
  • 2. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę, czosnek i paprykę. Smażymy do czasu aż cebula i czosnek zrumienią się, a papryka będzie miękka.
    Potem na patelnię wrzucamy pokrojone pomidory, parówkę, makaron i pieczarki. Smażymy.
  • 3. W miseczce roztrzepujemy widelcem jajka, a następnie wlewamy masę na patelnię. Smażymy na małym ogniu, aż fritatta lekko się zetnie.
  • 4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
    Serem posypujemy powierzchnię fritatty i wstawiamy do piekarnika.
    Pieczemy 5 minut.

Porady

Jeżeli chcemy przyrządzić fritattę dla większej liczby osób, wówczas stosujemy większe proporcje, a omlet przygotowujemy w woku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy