Z tych składników mogłam zrobić tylko fritattę! Osobiście bardziej od dyni wolę cukinię, ale pochwalam gotowanie z sezonowych produktów i wykorzystywanie resztek :)
Składniki:
Składniki:
4-5 jajek
1 mała dynia (30 dag samego miąższu)
pół czerwonej papryki
1 pomidor
szczypiorek
kawałek parmezanu
sól, pieprz
olej do smażenia
czosnek granulowany
świeża bazylia
świeży tymianek
Frittata (omlet) z dynią i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na oleju podsmażamy kawałki dyni, paprykę oraz pomidor. Warzywa zalewamy odrobiną wody i przez chwilę dusimy, dodajemy sól i pieprz, czosnek.
2.W osobnej misce roztrzepujemy jajka. Jajka doprawiamy solą i pieprzem, a potem zalewamy nimi warzywa. Na wierzch posypujemy szczypiorkiem.
3.Chwilkę smażymy na małym ogniu, następnie wkładamy patelnię (albo naczynie żaroodporne na kilka minut do piekarnika by jajka z wierzchu się ścięły. Dekorujemy świeżą bazylią i tymiankiem.
Komentarze