Frittata (omlet) z dynią i parmezanem

0 (0 ocen)

Z tych składników mogłam zrobić tylko fritattę! Osobiście bardziej od dyni wolę cukinię, ale pochwalam gotowanie z sezonowych produktów i wykorzystywanie resztek :)

Składniki:

  • Składniki:
    4-5 jajek
    1 mała dynia (30 dag samego miąższu)
    pół czerwonej papryki
    1 pomidor
    szczypiorek
    kawałek parmezanu
    sól, pieprz
    olej do smażenia
    czosnek granulowany
    świeża bazylia
    świeży tymianek

Frittata (omlet) z dynią i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • omlet z dynią 1. Na oleju podsmażamy kawałki dyni, paprykę oraz pomidor. Warzywa zalewamy odrobiną wody i przez chwilę dusimy, dodajemy sól i pieprz, czosnek.
  • frittata z dynią 2. W osobnej misce roztrzepujemy jajka. Jajka doprawiamy solą i pieprzem, a potem zalewamy nimi warzywa. Na wierzch posypujemy szczypiorkiem.
  • omlet z dynią 3. Chwilkę smażymy na małym ogniu, następnie wkładamy patelnię (albo naczynie żaroodporne na kilka minut do piekarnika by jajka z wierzchu się ścięły. Dekorujemy świeżą bazylią i tymiankiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy