Fruchtquadrate, owocowe kwadraty

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

to ciasto robi na kazdym wrazenie

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 375 gramów
    - cukier: 200 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - maslo: 175 gramów
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - owoce sezonowe lub z puszki: 200 gramów
    - sok z brzoskwin: 0.5 szklanki

Fruchtquadrate, owocowe kwadraty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Fruchtquadrate 1. Z jajka, zoltka, maki, 125g cukru, proszku do pieczenia, masla wyrobic gladkie ciasto. Zawinac w folie spozywcza i schlodzic 30min.
  • fruchtquadrate 2. Piekarnik rozgrzac do 180 stopni. 2/3 schlodzonego ciasto rozwalkowac i wylozyc na blache wylozona papierem. Z reszty ciasta zrobic waleczki i ulozyc w kwadraty. W kwadratach ulozyc odsaczone owoce (mandarynki, wisnie, gruszki, morele). Paseczki posmrowac bialkiem i posypac cukrem, ok 30g. Piec ok. 30 minut.
  • Fruchtquadrate 3. Brzoskwinie z puszki , ktorymi oblozymy czesc kwadratow, trzeba odsaczyc z soku. Tenze sok zagotowany z pozostalym z recepty cukrem (w informacji skladniki podana jest calkowita ilosc potrzebnego cukru) daje nam gesty gus - glazure. Glazura ta trzeba po upieczeniu ciasta posmarowac owoce, nabiora pieknego polysku, beda troszke slodsze i nie wyschna tak szybko. Podawac z bita smietana.

Komentarze

Podobne przepisy