Kwadraty z melasą

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasteczka-kwadraty z ciemną melasą o bardzo oryginalnym smaku. Doskonałe do kawy.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka orkiszowa: 250 gramów
    - masło: 80 gramów
    - biały cukier: 170 gramów
    - ciemna melasa: 340 gramów
    - białka: 4 sztuki
    - soda: 0.25 łyżeczki
    - sól: 0.25 łyżeczki
    - tłuszcz do wysmarowania formy: 1 łyżka
    - cukier puder: 4 łyżki

Kwadraty z melasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę, sodę i sól, miksujemy na średnich obrotach przez 4 minuty. Następnie dodajemy melasę i białka, miksujemy na wolnych obrotach do momentu uzyskania jednolitej masy.
  • 2. Płaską formę do pieczenia smarujemy tłuszczem. Do formy przelewamy masę, wyrównujemy wierzch i pieczemy przez 45 minut.
  • 3. Ciasto po całkowitym ostygnięciu tniemy na małe kwadraty, które obtaczamy w cukrze pudrze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy