Frytki z batatów

0 (0 ocen)

Bataty, czyli słodkie ziemniaki najlepiej smakują pieczone. Frytki robi się niezwykle łatwo i szybko.

Składniki:

  • - 3 bataty
    - 2-3 łyżki oliwy z oliwek
    - sól
    - majeranek

Frytki z batatów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bataty obrać, umyć i pokroić w słupki jak na frytki. Umieścić w misce. Wlać oliwę z oliwek, oprószyć solą i majerankiem. Wymieszać, żeby przyprawy i tłuszcz osiadły na każdej frytce.
    Piekarnik nagrzać do 220 stopni (termoobieg). Bataty wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 20-25 min. Bataty powinny lekko się zrumienić.

Komentarze

Podobne przepisy