Frytki z cukinii

0 (0 ocen)

  • 25 min

Pieczone, chrupiące frytki z cukinii

  • 25 min

Składniki:

  • - 1 nieduża cukinia
    - pół szklanki mąki pszennej
    - 1 jajko
    - pół szklanki bułki tartej
    - pół łyżeczki papryki słodkiej
    - pół łyżeczki soli
    - pół łyżeczki zmielonego pieprzu
    - ulubione zioła
    - oliwa z oliwek

Frytki z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię umyć i pokroić w paski - najlepiej jednakowej grubości.
    Panierka:
    1 miska - sama mąka, 2 miska - roztrzepane jajko, 3 miska - bułka tarta, papryka, sól, pieprz, zioła.

    Kawałki cukinii zanurzać najpierw w mące, potem w jajku, potem w bułce tartej z przyprawami.
    Układać na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Spryskać oliwą,
    Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 15-20 min - aż cukinia się zrumieni.
    Podawać samodzielnie, z sosem lub keczupem.

Komentarze

Podobne przepisy