Pieczone frytki z cukinii

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Chrupiące, smaczne i bez tłuszczu - idealne jako przekąska, na każdą okazję.

  • 35 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 2 średniej wielkości cukinie

    - ok 50 g bułki tartej

    - ok. 50 g startego sera

    - 2 małe, kurze jajka

    - sól, pieprz, mielony czosnek, suszona natka pietruszki, ketchup - do smaku

Pieczone frytki z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie dokładnie myję. Następnie odcinam końcówki . Kroję na mniejsze paski - jak na frytki. Jajko rozkłócam z solą, pieprzem i czosnkiem w jednym naczyniu. W drugim naczyniu mieszam bułkę z serem i natką pietruszki. Najpierw obtaczam kawałek cukinii w jajku , potem w bułce z serem i kładę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blacha duża, prostokątna do ciastek. Postępuję tak samo z każdym kawałkiem aż do skończenia warzywa. Piekę w 200C ( piekarnik z termoobiegiem) przez ok.20 min. Podajemy z ketchupem lub ulubionym sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy