Fusilli alla pizzaiola

0 (0 ocen)

prawdziwy włoski przepis

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
    1 ząbek czosnku
    1 puszka krojonych pomidorów
    5 oliwek bez pestek, przepołowionych
    1 łyżeczka suszonego oregano (lub świeżego)
    250 gr makarony świderki
    sól i pieprz do smaku

Fusilli alla pizzaiola - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzej oliwę na dużej patelni na średnim ogniu i smaż czosnek przez minutę, mieszając drewniana łyżką, Dodaj pomidory, oliwki i oregano. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu, bez przykrycia przez 10 minut. Kiedy sos będzie gotowy, przypraw go solą oraz pieprzem, zdejmij z ognia i odstaw na bok.
  • 2. Ugotuj makaron al dente. Odcedź i przełóż z powrotem do tego samego garnka. Postaw go na ogniu, wlej sos pizzaiola i mieszaj przez 30 sekund, aby smaki się połączyły.

Porady

zamiast pomidorów z puszki można użyć swieżych

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy