Galaretka warzywna

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Skromny rodzinny budżet zmusza nas do wymyślania tanich i smacznych posiłków, a taka jest właśnie galaretka warzywna.

Składniki:

  • ● 4 pomidory
    ● 2 ogórki
    ● 8 pomidorów koktajlowych
    ● 400 ml rosołu warzywnego
    ● 5 łyżek żelatyny
    ● przyprawy: sól, sok z cytryny, biały pieprz

Galaretka warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory myjemy, miksujemy,
    przecieramy przez sito.
    Ogórki myjemy, nie obieramy.
    Jeden ogórek kroimy wzdłuż
    na pół. Jedną połówkę odkładamy
    do dekoracji. Pozostałe
    ogórki kroimy, miksujemy
    i przecieramy przez sito.
  • 2. Żelatynę rozpuszczamy
    według przepisu na opakowaniu.
    Rosół podgrzewamy,
    dodajemy żelatynę, mieszamy.
    przelewamy do dwóch miseczek.
    Do jednej dodajemy sok
    ze zmiksowanych pomidorów,
    do drugiej z ogórków.
  • 3. Zawartość miseczek przyprawiamy
    solą, pieprzem,
    sokiem z cytryny. Przelewamy
    do foremek, schładzamy.
    Wyjmujemy z foremek, dekorujemy
    pomidorami i ogórkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2008

Komentarze

Podobne przepisy