Warzywna galaretka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Powyższa galaretka doskonale smakuje z pieczonymi ziemniakami, ale może stanowić samodzielne danie.

Składniki:

  • 1 kalafior mały
    2 marchewki
    1 kalarepka
    1 szklanka groszku mrożonego
    1/2 główki sałaty
    3/4 litra rosołu instant
    125ml wina białego
    6 łyżeczek żelatyny

    Sos.
    1/2 pęczka pietruszki
    1/2 pęczka koperku
    1/2 pęczka szczypiorku
    150ml jogurtu naturalnego
    100ml majonezu
    sól, pieprz

Warzywna galaretka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior podzielić na różyczki i gotować ok.7min.w osolonej wodzie.
    Marchewkę obrać i pokroić w plasterki.
    Obraną kalarepkę przekroić na ćwiartki i następnie w plasterki.
    Marchewkę i kalarepkę gotować ok.5min.,nie rozgotować.
    Groszek wrzucić na 1 min do wrzątku.
    Żelatynę namoczyć. Kiedy napęcznieje dodać do zagotowanego bulionu, wlać wino i wszystko dobrze wymieszać. Jeżeli trzeba doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia.
    Formę z kominkiem, 20-22cm,wypłukać zimną wodą. Wlać niewielką ilość galaretki i wstawić do lodówki do stężenia.
    Na warstwie galaretki ułożyć trochę warzyw i listki pietruszki, zalać niewielką ilością galaretki i do lodówki.
    Następnie ułożyć resztę warzyw i zalać resztą galaretki. Odstawić do stężenia najlepiej na całą noc.
    Przygotować sos.
    Majonez wymieszać z jogurtem. Doprawić do smaku. Natkę pietruszki, koperek i szczypiorek posiekać drobno i wymieszać z sosem.
    Galaretkę warzywną wyjąć z formy. Ja polewam przez chwilkę, formę z zewnątrz gorącą wodą i galaretka pięknie wychodzi.
    Podaję na liściach sałaty z zielonym sosem.

Notka redakcyjna

PP_08-2014

Komentarze

Podobne przepisy