Warzywna galaretka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafior podzielić na różyczki i gotować ok.7min.w osolonej wodzie.
Marchewkę obrać i pokroić w plasterki.
Obraną kalarepkę przekroić na ćwiartki i następnie w plasterki.
Marchewkę i kalarepkę gotować ok.5min.,nie rozgotować.
Groszek wrzucić na 1 min do wrzątku.
Żelatynę namoczyć. Kiedy napęcznieje dodać do zagotowanego bulionu, wlać wino i wszystko dobrze wymieszać. Jeżeli trzeba doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia.
Formę z kominkiem, 20-22cm,wypłukać zimną wodą. Wlać niewielką ilość galaretki i wstawić do lodówki do stężenia.
Na warstwie galaretki ułożyć trochę warzyw i listki pietruszki, zalać niewielką ilością galaretki i do lodówki.
Następnie ułożyć resztę warzyw i zalać resztą galaretki. Odstawić do stężenia najlepiej na całą noc.
Przygotować sos.
Majonez wymieszać z jogurtem. Doprawić do smaku. Natkę pietruszki, koperek i szczypiorek posiekać drobno i wymieszać z sosem.
Galaretkę warzywną wyjąć z formy. Ja polewam przez chwilkę, formę z zewnątrz gorącą wodą i galaretka pięknie wychodzi.
Podaję na liściach sałaty z zielonym sosem.
Komentarze